20 år med avel på Arvak Nord
Artiklen är publicerad i Svenska Arabhästmagasinet, nummer 1, 2008.


Etman ox
  Hingst född 1986 (e. Gil –  u. Etruria  e. Palas), skimmel, mkh: 154 cm


Etman – arabhingsten som både blivit Årets Arabgaloppör och Svensk Rikschampion tjänstgör i avel på Arvak Nord i Luleå. Här ses hingsten på C-show i Umeå i fjol där han blev hingstchampion med 90,33 poäng. Foto: Anki Lundberg

Under de två gångna decennierna har Kristina Lindfors som driver arabstuteriet Arvak Nord i Luleå ägt tre hingstar. Över 60 avkommor har avlats fram med hennes hingstar.

Årets föl såg dagens ljus söndagen den 13 maj. Det var Primo-dottern Polifonia som nedkom med ett stoföl efter CE Magnum. Nätterna innan födseln vakade Kristina Lindfors i stallet. Här kan man prata om ”hästens säng”. Under vakveckan har hon vilat på hö på stallgolvet och använt hästtäcken som sängkläder.

Under alla 20 åren har Kristina bara missat en enda gång när det varit dags för fölning för hennes egna avelsston. Det var när fjolårsfölet Menouette efter Etman kom till världen. Fölet föddes samma natt som Kristina åkte med Etman till Umeå för att han skulle delta på utställning.

Hemma på gården bevakade hennes man och tre stalltjejer fölningen och rapporterade via mobiltelefon till Kristina hur det förlöpte.

Dagen efter på utställningen vann hennes Etman hingstchampionatet.
– Det var dubbel lycka den helgen. Först ett stoföl och sedan en championtitel.

150 MILS RESA FÖR BETÄCKNING
Kristina har under åren hunnit äga tre vita avelshingstar: Mustang, Primo och Etman. På arabstuteriet tas även ston emot utifrån. Stoägare från både Norr- och Västerbotten har under två decennier kommit med sina ston till stuteriet för att få dem betäckta. Det allra första stoet som betäcktes på stuteriet var anglostoet Sandina från Vittangi som ligger i höjd med Kiruna. Året var 1987 och året efter föddes stofölet Selene efter Mustang. En gång på 1990-talet kom ett sto ända från Göteborg för att betäckas med Mustang, en sträcka på cirka 150 mil enkel väg!

Under de 20 åren som passerat finns det många roliga händelser att drömma sig tillbaka till. Kristina drar sig till minnes när hennes dotter Renita Thurfjell hade framgångar med stoet Saleta. Som ungsto vann Saleta det svenska rikschampionatet 1988. Och Kristinas hingst Primo erövrade rikschampionatet tre år senare. Efter titeln i Sverige 1991 erövrade han samma år en tredjeplats i Europachampionatet och en åttonde plats i Världschampionatet.

Att delta i utställning på världsnivå kostar och det är inga prispengar man tävlar om. Hästägarna får förutom äran motta rosetter och plaketter. Kristina visar Primos plaketter från Världschampionatet på Salon du Cheval i Paris.
– Det här är det dyraste jag äger i plast.


Pryzmatic född 2007 ,skimmel, sto (e. CE Magnum – u. Polifonia  e. Primo)

Pryzmatic med svansen i vädret. Här bär det iväg på upptäcksfärd i hagen.

Anki Lundberg