Stor hästfest i Kalix
Artiklen är publicerad i webbtidningen Lokalix.se, september 2006.
Bilderna är från Hästens dag, 27 augusti 2006.

 

För första gången på närmare tjugo år anordnades en sto- och unghästpremiering i Östra Norrbotten. Antalet visade nordsvenska brukshästar blev rekordmånga.Lördagen den 26 augusti kom 48 hästar till Björknäs gård i Kalix för att poängsättas exteriört. Det var tungviktarnas dag, för hälften av dessa var nordsvenska brukshästar. I hela länet finns bara fyra avelshingstar och ett fyrtiotal ston av rasen.

Tomas och Anna-Caisa Lindbäck från Sidalens naturbruk i Storsien visade tre hästar. Samtliga tilldelades klass 1. Att få höga poäng exteriört är dock inte allt, betonar Anna-Caisa Lindbäck som föder upp nordsvenska brukshästar.

– Det räcker inte bara med en vacker häst. Det vi eftersträvar med vår avel är att hästarna även har ett bra temperament. Det är sunda, vackra och hållbara individer vi avlar på.

Bästa halvblodsföl blev Don Quichotte M som både ägs och är född hos familjen Martén i Morjärv. Hingstfölet var inte lika glad över rosettbandet som sina ägare och ville inte ha det på sig.

På söndagen var det full fart på Hästens dag. På schemat fanns bland annat uppvisning av nordsvenska hästen, westernridning, kadrilj, demonstration av Alexanderteknik för ryttare och stafett till häst under roligare former.

En show bestod av ridning, följa-John-lek och visning i frihet av arabhästen Etman. När musiken tystnade komponerade hingsten ett extranummer. Han fann en stodoftande fläck som han andades in djupt i näsborrarna. Sedan sprang han med svansen i vädret och ville inte låta sig fångas in.

 

– Arabhästar är exhibitionister och hade vi inte med förenade krafter lyckas fånga in honom så hade han sprungit där och visat upp sig ännu, säger ägaren Kristina Lindfors.

Anki Lundberg