Arabhästen – kombinerar skönhet och prestation
Artikeln är publicerad i Norrländska Socialdemokratens helgbilaga, 11 mars 2006. 




På den snötyngda gården Björkbacka i Södra Sunderbyn står en vit arabhingst som kan ståta med en rikschampiontitel. Kristina Lindfors är inne på sin tredje arabhingst och kvalité är stuteriets adelsmärke. Tillsammans med sin make Nils-Olov driver hon stuteriet Arvak Nord.



När det gäller val av hingst till ett sto finns det aldrig någon anledning att inte välja en hingst av toppkvalité, vidhåller Kristina Lindfors.

– Till ett mindre bra sto krävs en riktigt bra hingst och ett bra sto förtjänar en topphingst! anser Kristina.

Man ska ha i åtanke att en hingst kan få över hundratalet avkommor under sin livstid, medan ett avelssto brukar få tio till femton avkommor som mest. Det kan därför vara förödande om en hingst med dåliga egenskaper hamnar i avel, menar Kristina.

Att svenska rikschampionhingsten Etman nu befinner sig i Norrbotten beror på att Kristina fick nys om att han var till salu strax innan hon skulle besöka riksutställningen på Blommeröd i Skåne för två år sedan.


Etman stod i krokarna, så efter utställningen åkte Kristina med sina stalltjejer och tittade på honom. Hon slog till direkt. Det var hingstens förnämliga påbrå som hon fattade tycke för. Etmans far, Gil, har blivit polsk reserv hingstchampion. Modern Etruria är dubbel Europa-champion och världschampion. Utöver bra stamtavla har Etman både galopp- och utställningsmeriter.




Kristina Lindfors har hållit på med avel i över 20 år och vet att bra blodslinjer är A och O. Vissa avelshingstar kan slå igenom nästan oavsett hur stoet ser ut. Hon tar som exempel sin tidigare hingst Primo. Honom kunde man använda även på relativt oädla arabston och ändå blev avkommorna ädla.

– Härstamningen väger mycket tungt vid val av häst och när det gäller exteriör så har jag alltid prioriterat en lång hals och bra gångarter före ett näpet huvud, berättar Kristina.




– Mirjada är ett bra exempel på en förädling, säger Kristina. Mirjadas mor, Musailima, är ett sto av grövre modell. Stoet köptes inte för sitt utseende utan för härstamningen skull. Både far och farfar var svenska rikschampionhingstar. Kombinationen Musailima och Primo föll väl ut. Mirjada har visats på riksutställning i Halmstad 2002 - det blev guldpoäng.

– Utställning är inte allt. Självklart är egenskaper som fogligt temperament av betydelse, poängterar Kristina. Om hästen är knepig att hantera och rida bör man självfallet inte avla på den.




Att Kristina Lindfors upptäckte arabhästen var för att hon köpte ridhästen Ambrose på 80-talet som var av rasen arabiskt fullblod. - Ambrose var trevlig att handskas med och underbar att rida. Jag bestämde mig för att nästkommande hästar skulle vara av samma ras.

Intresset för arabhästar smittade av sig till dottern Renita Thurfjell och hennes dotter Elina som också är förälskade i rasen. Till sommaren kommer de med stoet Saleta som har ett rikschampionat som ungsto i meritlistan. 16-åriga Elina Thurfjell hoppas betäckningen tar sig, hon önskar sig en häst att tävla med i framtiden.

Kristinas Lindfors eget sto – Primo-dottern Polifonia – väntar föl till sommaren. Stoet är dräktig med polskfödda hingsten Girlan-Bey som i december 2005 blev reserv unghingstchampion på världschampionatet i Paris. Polifonia har fått guldpoäng då hon visats på utställningar både i Polen, Sverige och Norge. Stoet blev till då Primo lånades ut till statstuteriet Janów Podlaski i Polen 1998.

Arabstuteriet Arvak Nords första hingst var AB-premierade Mustang som hade licens att verka i halvblodsavel. När nittiotalet kom började Mustang vara till åren. Det blev dags att leta efter en ny avelshingst. Det blev skimmelhingsten Primo som var premierad, utställningsmeriterad och hade helpolsk stam.

Det var ett lysande köp. Inköpsåret 1991 blev han både svensk rikschampion, 3:a i Europa-championatet och 8:a i världschampionatet i Paris. Primo lämnade livets i januari 2001. Innan dess hade han förutom i Sverige hunnit verka i avel i Finland, Polen och Holland.




Nu är det Etman som har befälet på stuteriet. Hingsten är född på Janów Podlaski i Polen. Han har även löpt på kapplöpningsbanan i Warszawa. Som femåring såldes han till Göteborgstrakten. 1992 blev han svensk rikschampion. Två år senare blev han Årets Arabgaloppör i Sverige.

Hingsten har även hunnit verka i avel i England två säsonger och där tagit hem ett championat.
Nu har Etman lata dagar men till sommaren blir det arbete när han ska tjänstgöra som beskällare.

Text : Anki Lundberg