Luleåägt arabsto visade klass

Artikeln publicerad i NSD den 19 Juni 2010

 

Det var stor representation av Norrbottensägda hästar på arabhästutställningen Turbo Star International i Strängnäs i Sörmland den 11-13 juni. Hela 13 hästar från länet deltog och antalet hästägare och skötare på plats var minst lika många. Totalt var det 82 hästar anmälda till utställningen.

98 mil
Längst resa hade syskonen Linnéa och Sarah Karlsson från Överkalix.
– Det blev 98 mil för oss enkel väg, berättar Linnéa Karlsson som hade med sig tre hästar till utställningen. Två i transport efter bilen och den tredje fick åka stor hästbuss.
Näst längst hade Ida Apelqvist från Kalix som hade med sig en ettårig hingst. Från Boden kom tre hästar, två ägda av Ann-Charlotte Höjer och en ägd av Madelene Wikstén. Fem hästar från Luleå deltog ägda av Jennie Jonsson, Kristina Lindfors, Marie Andersson och Catharina Holmgren. Och från Piteå kom en åttaåriga hingst ägd av Per och Margreth Dahlberg.
– Aldrig har så många Norrbottenshästar visats samtidigt på en utställning utanför länet, det var en fantastiskt uppslutning, säger Kristina Lindfors från Luleå som hade med sig två hästar.

Från Överkalix
De deltagande hästarna var Balenciaga, Bey Gali, Briseis, Cry Me No River, Don Geronimo, Gaimischa, JB Balalinka, MT Grace, Nordique, Polifonia, Pryzmatic, SA Akbar och WF Benjamiin. Även nyligen sålda Zaraghasse som är född i Överkalix och köpt av en tjej i Värmland var på plats.
Utställningen hade statusen internationell C-show vilket innebär att även utlandsägda hästar får delta.
– Det var en välordnad utställning, allting fungerade kanonbra, så jag är jättenöjd med arrangemanget, säger Linnéa Karlsson.
Norrbottenshästarna höll bra klass. Riktigt nöjd var Linnéa Karlssons med sitt avelsto JB Balalinka som i hård konkurrens blev fjärdeplacerad i sin klass.

Polfonia bäst
Piteå-ägda hingsten Bey Gali blev trea i sin klass. Och riktigt höga poäng fick Ann-Charlotte Höjers ettårssto MT Grace som blev trea i sin klass och även Marie Anderssons och Catharina Holmgrens treåriga hingst Don Geronimo som blev klasstvåa.
Allra bäst gick det för Kristina Lindfors elvaåriga sto Polifonia som på lördagen blev klassvinnare och på söndagen tog reserv stochampionatet och blev tvåa i klassen Most classic head, samt fick priset Bästa Polen-födda häst. Stoet visades av Piteå-födda Carina Hägglund som i dag bor i Stockholm.

Fyra pokaler
– Att bli slagen av USA-födda stoet Rohara Bask Melody som är en championatplockare av rang det jag leva med, säger Kristina Lindfors som åkte hem i den hyrda hästbussen med fyra pokaler och två rosetter och en blombukett.

ANKI LUNDBERG


En ”hel delegation” från Norrbotten var på plats i Strängnäs på arabhästutställningen Turbo Star International den 11–13 juni. Kristina Lindfors, Arvak Nord, i Luleå hade stor framgång med sitt sto Polifonia. Carina Hägglund visade stoet i utställningsringen. Foto Anki Lundberg


Norrbottenshulliganerna som hejarklacken kallade sig själva. Flera arabhästägare och stuterier från Norrbotten hade med sig hästar till utställningen i Strängnäs; Snazzys Arabians, Norrskens Araber, Arvak Nord, Polstjärnans Araber, Ängsgårdens Araber, Stall WF, Ida Apelqvist och Jennie Jonsson. Foto Anki Lundberg

Anki Lundberg
anki@barrskogsfilm.se
http://www.barrskogsfilm.se