De vita hingstarna på Arvak Nord

Artiklen är publicerad i tidningen Hästen, nummer 5-6, 2007.Två decennier med avel

Det norrländska arabstuteriet Arvak Nord i Luleå firar 20-års jubileum i år. Under de två decennierna har Kristina Lindfors ägt tre avelshingstar. Över 60 avkommor har avlats fram med hennes hingstar.

Nu ser hon fram emot att få kombinera blodet från två av dessa: Primo och Etman.
– Den kombinationen har fallit väl ut i Polen och jag sneglar gärna på dem som är världsledande för arabhästaveln, säger Kristina Lindfors som driver stuteriet.

– Menouette som föddes i fjol är Etmans första avkomma i min ägo. Mamma till fölet är Etnograf-dottern Musette som lämnat fem föl på stuteriet, säger Kristina Lindfors stolt.

Menouette är också den första av Kristinas egna hästar där hon varken närvarat vid betäckningen eller vid fölningen. Det var hennes man Nils-Olov och Musettes skötare Linnéa Sundgren som bevakade fölningen och Kristina gav instruktioner via telefon.

– Vårt avelssto Musette fölade samma natt som vi åkte med Etman till Umeå för att han skulle vara med på nationell C-show där. Etman tog hem hingstchampionatet, därför ville jag på något sätt få med lite av hans namn när fölet skulle döpas, berättar Kristina.

Bokstavsleken är tydligare i uttal än i skrift. Det är ”ett” som man ska betona på i namnen Etman och Menouette.

De flesta avkommorna som blivit till med stuteriet hingstar är dock inte Kristinas. Stoägare från både Norr- och Västerbotten har kommit med sina ston till Arvak Nord för att få dem betäckta.

En gång på 1990-talet kom till och med ett sto ända från Göteborg. Stoägaren hade sett en bild på Kristinas hingst Mustang i en annons.
– Mustang hade exceptionellt bra gångarter och det framgick av bilden. En kvinna från Göteborg ringde mig och sa att hon ville komma med sitt sto. När hon fick höra hur långt bort han stod blev hon först chockad, men bestämde sig ändå för att skicka stoet.

Stoet var Moon Dream efter Doman och det var inte vilket sto som helst. Moon Dream var tränad av en person från ridande polisen i Göteborg. Stoet har fått visa sina färdigheter på arabriksutställning. I uppvisningen ingick att hon reds med en pressning över huvudet och fick hoppa över brinnande hinder.

– Det är fjäder i hatten att vi fick hit en så duktigt häst. Jag såg själv uppvisningen på riksen. Ryttaren kunde till och med avlossa skott utan att stoet hoppade till.Första avkomman för arabhingsten Mustang blev angloaraben Selene. Stoet bor i Karlskrona och ägs fortfarande av Helene Hjälmdahl som köpte henne som ettåring för 18 år sedan.

Mustang var en hingst som var godkänd enligt premieringssystemet. Han var AB-premierad med 42 poäng, varav 9 poäng för både typ och trav. Hingsten hade betäckningslicens för att betäcka araber, ponnyer, angloaraber, engelska fullblod och halvblod. Därför finns det både ponnyer och stora hästar efter Mustang i Norrbotten. En Mustang-avkomma med ett halvblodssto registrerades som svenskt halvblod. Avkomman blev också premieringsberättigad.

Även nästa beskällare var en premierad hingst. Primo som köptes 1991 från Danmark var B-premierad med 41 poäng. Som nybliven ägare anlitade Kristina proffs när Primo skulle visas på utställning. Det gav utdelning. Primo blev svensk rikschampion. Under inköpsåret väntade fler utställningsframgångar. Det blev en åttonde placering i världschampionatet i Paris och en tredje placering i Europachampionatet i Aachen.

Hingsten användes sedan i avel, förutom på stona i Norrland, även i Finland, Polen och Holland. Andra avelssäsongen på Vlasakker Arabians i Holland 2001 rycktes dessvärre Primo bort i sin livs blomma. Hemma på gården i Luleå finns lyckligtvis en Primo-avkomma kvar i livet. Polifonia blev till när Primo verkade i avel på statsstuteriet Janów Podlaski i Polen och Kristina äger de åttaåriga stoet.

Den tredje fölproducenten som heter Etman, är liksom sina två föregångare en vit arabhingst. Det som däremot är ovanligt med Etman är att lyckats med bedriften att lägga beslag på både titlarna Svensk rikschampion och Årets arabgaloppör. Innan han kom till Sverige 1991 från Polen hade han vunnit både Sabellina och Bialka stakes på galoppbanan i Warszawa.

Moder till Etman är det på utställning tvåfaldiga världschampionstoet Etruria. Ett sto som faktiskt också satt sina hovar på galoppbanan. Två starter på banan i Warszawa har resulterat i en placering.

Med både Etman och Polifonia i sin besittning ser Kristina chansen att få fram en Esculap-liknade avkomma. Janów Podlaski-födda Esculap har blivit unghingstchampion på riksutställning i Polen.

– Eftersom polackerna är världsledande när de gäller avel av arabhästar, så är de ofta föregångare för svenska uppfödare. Att Primo-blodet passar med Etrurias har vi redan sett resultat på. Esculap som tagit ett championat på polska riksen är ett bra bevis på det. Och ett polskt championat har mycket högt anseende, då är det en kanonhäst, säger
Kristina.

Stoet Polifonia är liksom Esculap efter Primo. Esculaps mor är Etrurias dotter, Esparceta. Det är här Etman kommer in i bilden, eftersom han har Etruria som mor.

Polifonia kommer att betäckas med Etman nu i sommar och resultatet låter vänta på sig i drygt 11 månader. Kristina hoppas att blodslinjerna ska falla väl ut. Helst önskat hon sig ett stoföl, så att Primos blod sedan kan föras vidare.
– Blir det ett stoföl får jag väl kalla henne Esculappa, säger Kristina skämtsamt.

Arvak Nord firar i år 20 år som stuteri. Och efter två decenniers avelsarbete har Kristina Lindfors inga planer på att trappa ner.
– Ska vi göra någon förändring i vår avel, så ska vi i sådana fall utöka hästantalet.

Text: Anki Lundberg