Spännande vaknatt i stallet när Polifonia fölade
Artiklen är publicerad i Norrbottens Kuriren, 13 juni 2007.


Amanda Bladmo, 11 år, har deltagit i Studieförbudet Vuxenskolans studiecirkel: Att bli med föl. På söndag den
13 maj strax efter klockan sex på morgonen fölade stoet Polifonia.
– Det blev som jag hoppades, ett stoföl, säger Amanda Bladmo glatt.

Södra Sunderbyn. Tre förväntansfulla barn har vakat i flera nätter för att få se en nyfödd fölunge. Det är arabstoet Polifonia i Södra Sunderbyn som väntat föl. I stallet har det arrangerats en fölkurs och på söndag den 13 maj strax efter sex på morgonen fölade stoet.

Amanda Bladmo, 11 år, och Jim Esberg, 11 år, plus tio personer till i åldrarna 15-61 år har varit med i en studiecirkel via Studieförbundet Vuxenskolan. På kursen som omfattade tio mötestillfällen har de fått lära sig allt om fölning.

De har fått se en videoinspelning från förra årets fölning i stallet. Stoet på filmen stod upp när fölningen började. Inte förrän benen och mulen var ute lade sig stoet ner.
– Jag blev förvånad att stoet inte lade sig på en gång när hon skulle föla, säger Amanda Bladmo.

Jim Esberg har flera gånger känt på stoet hals, för under studiecirkeln har han lärt sig att man kan känna när en fölning är nära förestående.
– Halsen ska bli varm och riktigt blöt. Då är det snart dags, säger han.

Det märks att barnen verkligen sugit in kunskap. De har väntat utanför boxen när tempen tagits på stoet Polifonia.
– När tempen går ner då börjar de närma sig, har Amanda lärt sig på fölkursen.

Nioåriga Harry Esberg som har följt med sin bror till stallet är yngst i gänget. Han har vakat i stallet för att han velat få se en nyfödd fölunge.

Det var första gången för alla tre att sitta och vänta på något så spännande som att ett sto skulle föla. Det blev många vakande timmar i flera nätter. Barnen har suttit i mjölkrummet bredvid och tassat in i stallet under kvällarna för att kolla till stoet.

– Det är viktigt att bevaka fölningar eftersom stoet kan lägga sig för nära en vägg så att fölet inte kan komma ut. Även fellägen kan förekomma och då måste man ringa ut veterinär, säger cirkelledaren Kristina Lindfors.

Det är inte alltid som fosterhinna spricker när fölet kommer ut.
– Då måste man riva upp den med händerna så fölet kan andas, berättar Amanda Bladmo.

Kristina Lindfors som äger stoet Polifonia har sovit flera nätter i stallet. Och natten mot söndag den 13 maj, som var den sista vaknatten, sov även Amanda Bladmo med henne i stallet.

På morgon strax före klockan sex tittade Kristina till stoet. Allt såg lugnt ut, stoet vandrade lite grann i boxen. Kristina och Amanda gick upp till huset en snabb sväng.

När de kom tillbaka en kvart senare kikade de in till stoet och då hade hon hunnit föla.
– Det gick snabb. Polifonia snuvade både mig och Amanda på att få se fölningen, berättar Kristina Lindfors.
– Det blev som jag hoppades, ett stoföl, säger Amanda Bladmo glatt.


Harry Esberg och Amanda Bladmo och Jim Esberg med läroboken: Att bli med föl. Barnen har vakat till halv ett på nätterna för att få se ett nyfött föl.

Anki Lundberg