Nytt arabblod i Norrbotten

Artiklen är publicerad i tidningen Hästen, nummer 4, 2005.

Fotona är tagna sommaren 2005.

När arabhingstarna Primo och Mustang gått bort trodde stuteriet Arvak Nords ägare Kristina Lindfors att en epok var över, men så blev det inte.

I sommar var Kristina Lindfors tillsammans med några stalltjejer i Skåne och tittade på hästar. Hon medger att det var lite impulsköp över det hela.

– Jag ringde min man och sa att jag håller på att köpa hingst, berättar Kristina.

Hon inväntade en reaktion men han gjorde ingen ”affär” av saken utan sa bara att ”köpt den då”.

Hingsten hon köpte heter Etman. En hingst som bland annat utnämnts till årets bästa svenska arabgaloppör 1994. Första gången Kristina såg Etman var faktiskt på en galoppbana. Det var i Warszawa i Polen 1991, hingsten var då fem år.

Andra gången var när Etman vann svenska rikschampionatet 1992. Tredje gången var i Hörby i Skåne. Ett möte som resulterade i att hon ägde hästen.

– Tillfället gör tjuven, skojar Kristina och berättar vidare att hon har haft hingst större delen av sitt vuxna liv och att det känns lite torftigt att vara utan.

”The blood will tell” var anledningen till att hon ”slog till”. Kristina har tidigare ägt hingstar av bästa tänkbara kvalité, även denna gång slog hon till med ”tunga artilleriet”.

Kristina berättar att Etmans mamma Etruria är ett sto som blivit polsk rikschampion, Europa-champion och World champion. Dessa meriter är svårslagna.

Pappa Gil är själv efter Probat, avelshingsten som Blommeröds Arabstuteri sålde till USA för 28 miljoner kronor på 80-talet.

Etman har hunnit bli 18 år och Kristina benämner honom som en äldre gentleman och tycker att det är kul att vara tillbaka i ”branschen.”

– Nu är man på topp igen, säger Kristina och skrattar.

Text: Anki Lundberg