Född 1971
Skimmel
AB-premierad

Hingstlinje: Kuhailan Afas OA

Mustang ox  839
Stamtavla

• Premierad med bruksprov på Flyinge, 42 p exteriört
• Silvermedaljerad på riksutställningar
• Fem exporterade avkommor
• Betäckningstillstånd för alla raser
• Visad på utställning vid 24 års ålder med 83 p

Mustang har sedan ankomsten till Arvak Nord lämat 55 avkommor. 21 av dessa är arabiska fullblod, 8 stycken är angloaraber, 15 stycken är svenska halvblod och 12 stycken är ponnyer.

Mustang är fallen efter den polske arabhingsten Mustafar, som importerades av cirkusdirektören Trolle Rhodin (son till den legendariske Brazil Jack). Mustafar köptes senare av Erik Erlandsson, uppfödare av USA:s ledande fadershingst, Aladdin.

Mustafar stod endast en kort tid i Sverige. Efter att 1970 ha erövrad titeln "Swedish National Champion" exporterades han som avelshingst till USA, där han bland annat har lämnat 14 champions. Mustang är hans ende premierade son i Europa.

Mustangs farfar – Comet – är den sannolikt mest betydelsefulle hingsten i efterkrigstidens polska avel.

Mustangs mor – Sweet Nicolina – representerar det klassiska, engelska Crabbet-blodet. Hon har också lämnat den premierade hingsten Nicodar samt championstona Exotica och Polonia.

Mustang har vid olika tillfällen belönats med silvermedalj på utställningar, bland annat på två riksutställningar med 77 poäng. Fem av hans döttrar är exporterade som avelsston, varav en till det statliga arabstuteriet i Algeriet,
två till Tyskland och två till Finland.

Mustang var en av de totalt cirka 50 arabhingstar som premierats och har gjort bruksprov enligt det gamla "halvblodssystemet". Vid den senaste premieringen erhöll han 42 poäng, varav 9 poäng på typ och trav.

Mustang var den ende hingsten i Norrbotten, som också hade betäckningstillstånd för alla raser och därmed också den ende, vars avkommor av alla raser var registrerings- och premieringsberättigade. 1993 höjdes Mustangs värdebokstav till AB.


 


Foto: Kristina Lindfors


Foto: Sonny Lundmark