Aktuellt 2010
Aktuellt 2011
Aktuellt 2012
Aktuellt 2009
Aktuellt 2008
Aktuellt 2007
Aktuellt 2006
Aktuellt 2005

Aktuellt 2006


''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-12-28
Färskare bilder på hästar födda på Arvak Nord och Arvak Syd efterlyses.

Vi lägger gärna in bilder på hur våra uppfödningar ser ut idag. Har du en bra bild, som du själv eller en kamrat har tagit, får du gärna mejla den till oss. (Ej bild tagen av yrkesfotograf). Skriv några rader om vad du och din häst gör och var ni bor. Skicka bilden till adressen nedan: arvaknord@gmail.com


Här nedan ses en nytagen bild på vår uppfödning Menouette som är vårt första föl efter Etman. Menouette har nu hunnit bli 5 månader och 3 veckor, bilden togs sent på kvällen den 28 december.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Till våren kommer Polifonia att betäckas med Etman. Den avkomman kommer att få en härstamning som har stora likheter med med Esculaps härstamning. Vi har gjort en PDF där man kan se likheterna i stamtalvlan, dessa är lilatonade.

Vårt föl Menouette (e. Etman – u. Musette  e. Etnograf) som föddes i sommar har också en intressant härstamning. Stoet Etna finns med på både faderns och modern sida. Etna är Etrurias mor. Här har vi också markerat likheterna med lila ton. Se PDF-filen.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-11-17
I fredags lastade Greens av 4 arabston här på Björkbacka. Stona efter Premiere och Lekier lastades om i vanlig trailer och åkte vidare till Överkalix. Även en trailer väntade på Primo-dottern Mirjada som skulle till Niemisel. Mirjada är vårt stamsto Musailimas sista föl och hon är den 13:e avkomman.

Primo-dottern Polifonia som klev av Greens hästbuss stannar däremot här hos oss. Hon väntar föl till våren med CE Magnum, sedan är det tänkt att hon ska betäckas med Etman. Janów Podlaski-uppfödda Polifonia avlades fram under Primos vistelse i Polen.

För närvarande finns det i Norrbotten 4 Primo-avkommor: Polifonia, Mirjada, Tabarca och Wahine. Samtliga är ston.

Här nedan ses 20-åriga Primo-dotternTabarca ( u. Tambarra – e. Alrex u. Tryfolia) som väntar föl med Etman. Stoet har ärvt Primos stora mörka ögon.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-10-24
I den polska tidningen Araby, nummer 4/2006, finns ett 5-sidor lång artikel om Etmans mor Etruria. Vissa stycken och bildtexter är skrivna på engelska. Två bilder finns på världschampionstoet Etruria. De övriga bilderna i artikeln är på hennes avkommor Ecaho, Etman, Etogram och Etruska.

Etruria föddes 1975 på Janów Podlaski och lämnade livets id den 11 juni 2006. Stoet som blev 31 år fick sitt första föl som femåring 1980 och sitt sista som 21-åring 1996. Totalt har stoet lämnat 11 avkommor. Av dessa är 6 ston, 3 är hingstar och 2 är valacker.

Tidningen har även en artikel med rubriken Janów 2006 National August. Med på bild finns Etrurias barnbarn Espardero bildtexten förtäljer: Espardero – the highest selling horse. Det finns även en bild på vårt sto Polifonias mamma Pepesza.

Här nedan ses bilden som är i Araby. Bildtexten lyder: Etman (Gil – Etruria) sire of race winners in Sweden.Om Etman står det i artikeln att han var en av de bästa galopphästarna i sin åldersgrupp och att han vann två större lopp i Polen. Hingsten såldes senare till Sverige där han erövrade titeln Årets arabgaloppör 1994. I aveln lämnade Etman framgångsrika galopphästar.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-10-23

Föreningstidningen Svenska Arabhästmagasinet, nummer 3/2006 har med flera referat:

Utställningen i Kumla ägde rum den 27 maj. Arvak-ägda Polifonia (e. Primo) deltog i startfältet med 37 hästar. Stoet fick en andraplats med sina 87,83 poäng i klassen för ston 4-7 år med eller utan föl.

Polifonias föl Peak (e. Girlan-Bey), som ägs av Carina Hägglund i Stockholm, fick en andraplats i fölklassen. Vinnare i dessa klasser blev stoet stoet TA Kaisza (e. Medalj) och fölet Blini (e. Dali SS).

Utställningen i Umeå 8 juli. Etman blev klassvinnare och hingstchampion med 90,33 poäng. I samma klass som Etman deltog Primo-sonen El Primero som blev andraplacerad i klassen för hingstar 8 år och äldre med 86 poäng. Båda hingstarna är födda 1996 och har alltså uppnått 20-års ålder.Riksutställningen i Halmstad den 5-6 augusti. Etmans son Hillman, född 1993, deltog i klassen för hingstar 8 år och äldre. Hillman blev klassvinnare,reserv championhingst och bästa svenskfödda hingst med sina 84,33 poäng. På riksen bedömdes hästarna efter 10-poängsskalan.

Sportcupen i Strängnäs för arabhästar den 21 - 23 juli. Arrangemanget bjöd på 340 starter i 37 deltävlingar. Arvak-födde Mandat (e. Primo) provades i några delmoment, bland annat kom han 8:a bland 21 startande hästar i galopp, 17:e plats av 21 i polebending, segrade i 120-hoppning och i utställningsklassen blev det 78 poäng. Totalt blev det silvermedalj i Sportcupen och bronsmedalj i SM i hoppning för Mandat och hans ryttare Angelica Eriksson.

Rapport från Pride of Poland den 12-13 augusti. Polske Derby-vinnaren Espardero (e. Eldon) som är ett barnbarn till Etmans mor Etruria såldes till Australien för 210.000 euro. Till Belgien gick Etruria-sonen Ecahos dotter, Esturia, för 30.000 euro. Även Polifonias mor Pepesza (e. Eukaliptus) gick under klubban, priset blev 135.000 euro.

Svenska Arabhästmagasinet nr 3/2006 hade även med rapport från Bollerup och Blommeröd plus ett reportage från ett stuteri Texas. Tidningen skickas hem till alla som är medlemmar i Svenska Arabhästföreningen, SAHF.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-10-09
I tidningen nummer 5/2006, har det skrivits en hel del om arabhästar. Artiklarna handlar om:
• Arabgaloppen inför internationell standard för storlopp
• Ingrid Kindh – framgångsrik uppfödare av arabgaloppörer
• Rapport från utställningen i Umeå, där Etman blev hingstchampion

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-09-16
Arvak-uppfödda Mirjada belönades med guldpoäng på endagsutställningen i Arboga lördagen före valet. Benny Freme stod för bedömningen. Primo-dottern Mirjada tilldelades 86 poäng, vilket gav en tredjeplats i klassen för ston 11 år och äldre. Klassvinnaren Turfa Aziza efter Muzannif fick 88 poäng och andraplatsen gick till Etheria efter Palas som fick 87 poäng.

I Turbo Cupen blev det en tredjeplacering för Mirjada. Resultat från Turbo Cupen 2006, Arboga:
1:a Turfa Aziza 176 p, 2:a TS Cireina 175 p, 3:a Mirjada 173 p.
Mirjada som är född 1994 ägs av Camilla Bellander i Sollentuna.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-09-15
Webbtidningen Lokalix.se har en artikel om Hästens ag i Kalix. Etman fanns med i programbladet under rubriken Hingstvisning. Läs gärna artikeln.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-09-07
AUKTION:
Avelstoet Pepesza (e. Eukaliptus – u. Pestka e. Probat) som är mor till vår Polifonia (e. Primo) gick under klubban för 135.000 euro på Pride of Poland helgen 12-13 augusti.

Etmans släktingar var populära på Pride of Poland-auktionen i år. Etmans mor Etruria förekom i härstamningen på 2 av de hästar som bytte ägare. Etrurias son Ecaho hade en dotter, Esturia, som såldes till Belgien för 30.000 euro.

Auktionens high-seller var den polska Derby-vinnaren Espardero som är undan Etruria-dottern Esparceta. Espardero (e. Eldon – u. Esparceta) såldes till Australien för 210.000 euro. Köparen heter Adam King och han ropade in 14 ston och 3 hingstar för totalt 877.000 euro under auktionsdagen.

Etruria-dottern Esparceta är mor till följande avkommor:
ESCADA sto (e. Pers PL)
ERIA sto (e. Europejczyk PL)
EKSPORT hingst (e. Europejczyk PL) – Brazilian National Top Ten Stallion
ESKARBO valack (e. Europejczyk PL)
ESPARDERO hingst (e. Eldon) – Polish Derby Winner
ESPERA sto (e. Eukaliptus PL)
ESCULAP
hingst (e. Primo SE) – Polish National Junior Champion Colt

UTSTÄLLNING:

Etrurias son, Ecaho, hade tre döttrar som visades på Polish Nationals under helgen 12-13 augusti. Word chapionstoet Emanda blev denna gång Reserv champion.
Alhambra och Palmeta blev båda klassvinnare.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-08-27
Etman visades på Hästens dag i Kalix söndagen den 27 augusti. Platsen var Björknäs gård. Hästar av olika raser deltog. I programbladet stod bland annat westernridning, kadrilj och hingstvisning.Uppvisningen av Etman bestod av tre kortare inslag. Hingsten visades riden av Elina Thurfjell. Sedan visades en följa-John-lek där Etman lydigt följde Elina i både skritt, trav, halter, volter och serpentinbågar trots att han var lös.

Leken avslutades med att båda bugade mot publiken. Sista inslaget bestod av att Etman släpptes lös på ridbanan, där han fick showa fritt.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-08-23
Det har varit endagsutställning på Slängsboda Arabstuteri i helgen. Segrade i klassen förston 11 år och äldre gjorde 12-åriga Arvak Nord-födda Mirjada ox (e. Primo – u. Musailima e. Espartero) med 87 poäng. Stoet blev även blev Best in Show. Domare var Christina Wale. Handler var Camilla Bellander från Sollentuna som också äger stoet.

Det här var stoets andra utställning. År 2002 ställdes hon ut på riksen i Halmstad där hon uppnådde guldpoäng.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-08-10
Årets Araber 2005 i olika grenar är utsedda. På utställningssidan var det Girlan-Bey som fick utmärkelsen. Hingsten har under året blivit världschampion reserv unghingst och svensk unghingst champion.

Nu är bilderna från utställningen i Umeå på plats, se bilderna här.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-08-06
Eva och Martin Larssons 13-åriga hingst Hillman (e. Etman – u. Harmonika e. Haracz) har visats på riksutställning i Halmstad i helgen. Hillman blev klassvinnare i klassen för hingstar 8 år och äldre med 84,33 poäng bedömt med 10-poängsskalan. Han blev även reserv champion hingst och Bästa Svenskuppfödda hingst.

Hillman är nu tvåfaldig riks reserv champion. Riksutställningen 2002 resulterade också i ett reserv championat.

Hingstchampion på årets riksutställning blev 4-åriga Magic Sar-Kahli (e. Wan-Kahli) med 86 poäng. Domare på riksen var Renata Schibler från Schweiz, Joanne Lowe från Storbrittanien och Holger Ismer från Tyskland.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-23
Arvak Nord-uppfödda valacken Mandat, född 1993, (e. Primo – u. Musette e. Etnograf) deltog i helgen på Arab Sportcupen i Strängnäs. Tävlingarna pågick från den 21-23 juli på Näsbyholms säteri.

Mandat som ägs och tävlas av Angelica Eriksson deltog i LA:5 dressyr, polebending, terränghoppning, speedbanan, banhoppning och ställdes ut i valacklassen där han fick 78 poäng.

Här nedan ser du en bild på Mandat.Så här såg resultatet ut från tävlingarna i Strängnäs:

Resultat Sportcupen:
Guld: Amanda Gullström - Ludwig
Silver: Angelica Eriksson - Mandat
Brons: Marielle Segersten - Zymin

Resultat SM i hoppning:
Guld: Amanda Gullström - Ludwig
Silver: Eva Eternell Hagen - Pijano
Brons: Angelica Eriksson - Mandat

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-20
I dagens Norrbottens Kuriren kan man läsa om hur det gått för de Norrbottens-ägda hästarna på utställningen i Umeå. Artikel har rubriken: Arabhästar från Norrbotten vann championat. Läs artikeln.

Etman blev hingstchampion i Umeå och natten innan utställningen föddes Etmans dotter Menouette. Hon ses här nedan på bilden.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-19
Heroika (e. Etman – u. Harmonika e. Haracz) vann Young rider SM. Den 1 juli startade 14 ekipage i Fornbodaritten som är distansritt på elitnivå. Både start och mål skedde på Fornboda travbana utanför Lindesberg. Ekipaget Liselott Friederich och Heroika segrade med 1 sekunds marginal. Distansen var på 120 kilometer.

Liselott Friederich tävlar för Roslagens Rid- och körklubb. Det var stoets andra godkända 12-milare. Heroika är född 1998 och är helsyster till Hillman, uppfödare är Eva och Martin Larsson i Laholm.

I tidningen Ridsport nummer 14/2006 kan man läsa om Heroika och Fornabodaritten, en helsida har upplåtits för att rapportera från tävlingen.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-17
Marie Brenda i Småland meddelar att hennes sto Amurath Anne (e. Etyde – u. Amurath Ghazia  e. Spartacus) har fött ett hingstföl efter Etman. Fölet har en stjärn och nosbläs.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-14
Namnet är nu registrerat, vårt stoföl ska heta Menouette (e. Etman –  u. Musette  e. Etnograf). Fölet är på dagen en vecka gammal på bilden och hon blir skimmel.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-08
Etman som är 20 år fyllda har visats på utställning. På Hippologum i Umeå anordnades en nationell C-show av föreningarna Arabiska fullblod i norr och Svenska Arabhästföreningen (SAHF).

På Janów Podlaskis webbsida rapporterade man på måndagen efter helgen om nyheten: Last weekend during the C-show in Umea (Sweden) Janów Podlaski bred Etman became the Senior Champion Stallion. Etman was exported to Sweden 1990 and is owned by Arvak Nord stud.Etman vann sin klass med 90,33 poäng, han visades av Magnus Tingshagen. Tvåa kom El Primero (e. Primo – u. Kareefah  e. Zareef). Etman blev även hingstchampion. Titeln hingstchampionreserv tilldelades Eurythmics (e. Wadim – u. Emancypacja  e. Falcyfikat).


''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-07
På fredag natt strax före tolvslaget fick Musette (e. Etnograf) sitt femte föl. Det blev ett skimmelfärgat stoföl. Namn tillkännager vi när vi har det registrerat. Pappa till fölet är Etman.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-07-05
När äppelträden stod i full blom passade vi på att fotografera Etman. De nya bilderna ser du här.
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-06-30
Polenfödda Polifonia efter Primo står hos Jörgen och Britt Svanberg Olsen på Oppreva Araber. Hon har betäckts med CE Magnum (e. Magnum Psyche) och är konstaterat dräktig. Vi väntar hem henne i november. Polifonia har nu föl vid sidan efter Girlan-Bey (e. Pesal) som under 2005 blev världschampion reserv unghingst i Paris. Även nya fästmannen CE Magnum innehar titeln; 2001 blev han världschampionreserv i Paris.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
2006-06-28
Tre ston utifrån har varit här och betäckts med Etman. Alla tre har polsk härstamning.

Första besöket fick vi av stoet Forteca efter Bomarc som ägs av Karin Sandbäck i Lövånger.
Nästa besökare var Premiera efter Rycerz som ägs av Kenneth Sandström i Sangis.
Och nu är Primo-dottern Tabarca här. Hon står uppstallad i Sören utanför Töre och ägs av familjen Harry Johansson.


Forteca ox  (e. Bomarc –  u. Forexia  e. Exelsjor)


Premiera ox   (e. Rycerz –  u. Proprima  e. Probat)


Tabarca ox  (e. Primo –  u. Tambarra  e. Alrex) med sin ägare Johanna Johansson.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-06-11
Den 11 juni i år gich vinnaren av WAHO-trofén 2005 och 1982:s världschampionsto Etruria ur tiden.

Med anledning av stoets bortgång lades följande text ut på Janów Podlaskis webbsida:
Our "Grandma" Etruria has quietly passed away on Sunday 11th of June at the age of 31. She was one of the most glorious mares ever bred in Poland - World, European and Polish National Champion - she was a personal favorite of Director Andrzej Krzysztalowicz. Etruria has produced a host of outstanding daughters and three excellent sons - Etogram, Etman and Ecaho.

Etruria har lämnat följande avkommor: ENARIA, ETOGRAM, ESPANIOL, ETRUSKA, ETANA, ETTORIA, ETMAN, ESPARCETA, ECAHO, EPIFRAZA och ETEN.

Etruria är mormor eller farmor åt följande hästar:
EMANDA (World champion, Reserv champion Polish Nationals 2006)
ESTURIA (Export Belgien 2006)
ALHAMBRA (Klassvinnare Polish Nationals 2006)
PALMETA (Klassvinnare Polish Nationals 2006)
ESPADERO (Polish Derby Winner, High-seller on Pride of Poland 2006, Export Australien)
EUROPIA (US Top Ten English Pleasure Jr Horse)
ENAMUSCO (US Top Ten Futurity Gelding)
EVIDANT (German Stallion Licensing - Gold Medal)
ENADELO (Regional Reserve Champion Walk/Trot)
ESCULAP (Polish National Junior Champion Colt)
EKSPORT (Brazilian National Top Ten Stallion)
GEDYCJA (Canadian Top Ten Mare AOTH)
OFW ELYJAH (Regional Top Ten Sweepstakes Colt)
EXANADU (Swedish National Junior Champion Mare)
EGE (Swedish Regional Res Champion Stallion)
EFTA ROYAL (Swedish Regional Jr Champion Mare)
EPTONA (PTKHA Senior Champion Mare)
PROGNOZA (Swedish National Champion Mare, Swedish National Best in Show)
EMERYK (Norwegian Int Res Champion Stallion)

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-04-12
Onsdag vecka 15 födde Polifonia (e. Primo – u. Pepesza  e. Eukaliptus) ett skimmelfärgat hingstföl. Fader är Girlan-Bey (e. Pesal) som under 2005 blivit svensk unghingstchampion på ELMIA och världschampion reserv unghingst i Paris. Polifonias föl har döpts till Peak. Bilden är tagen av Marie Grape.''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

2006-03-11
Lördagen den 11 mars hade NSD:s helgbilaga en artikel med rubriken Arabhästen – kombinerar skönhet och prestation. Artikeln handlade om uppfödningar och hingstar på Arvak Nord genom åren. Läs artikeln.